Cum să alegem esența potrivită de lemn pentru tâmplăria de uși și ferestre

Nu încape îndoială că designul interior al casei fiecăruia dintre noi își lasă amprenta pe viața noastră în fiecare zi. Confortul și durabilitatea casei, rezistența în timp a alegerilor făcute sunt elemente la care ne gândim de fiecare dată când ne construim sau renovăm căminul. Mai mult, este important să ne gândim și la sustenabilitatea alegerilor făcute. Impactul asupra mediului, chiar dacă poate părea minor, devine mai dificil de ignorat în ultimii ani. În acest plan intră și tâmplăria de uși și ferestre din lemn. 

 

Avantajele tâmplăriei din lemn și lemn stratificat pentru uși și ferestre

Cu siguranță, tâmplăria din lemn poate aduce note stilistice variate, de autenticitate, tradiționale sau eleganță fiecărei case. Poate oferi și posibilități nelimitate de personalizare, combinându-se armonios cu elementele de design interior. Construită și montată cu atenție, tâmplăria din lemn va oferi, în plus față de estetică, durabilitate pentru o perioadă îndelungată. 

Într-adevăr, față de tâmplăria din PVC, costul mai mare al tâmplăriei din lemn vă poate descuraja din a face această alegere. Calculând costurile pe termen mediu și lung, găsim că în realitate pot ajunge cel puțin la același nivel de rentabilitate, fără să luăm în calcul estetica și confortul pe care le oferă. 

Argumentul ecologic este din nou în favoarea lemnului, fie masiv, fie stratificat. Lemnul este o resursă regenerabilă, naturală, care poate fi întreținută sau reparată mai ușor decât materialele plastice. 

 

Uși și ferstre din lemn masiv și lemn stratificat

Alegerea dintre tâmplăria de uși și ferestre din lemn sau din PVC se reduce la ecuația calitate-preț. Deși tâmplăria din lemn poate fi mai scumpă, rezistența în timp crescută și plusul de eleganță cântăresc greu atunci când luăm decizia. Considerând că vorbim despre o investiție pe termen lung, tâmplăria din PVC ajunge să coste la fel de mult ca cea din lemn în 15-20 de ani, anii urmatori depășind ulterior acest prag. 

esente de lemn pentru usi si ferestre

În același timp, pentru a ne asigura că lemnul își păstrează calitățile, întreținerea periodică este esențială. Condițiile care pot duce la degradarea ramelor de lemn sunt:

  • dacă nu le este făcută întreținerea la timp.
  • nu au fost de la început montate corespunzător.
  • sunt poziționate la exterior și sunt expuse la intemperii.
  • au defecte din producție.

Dacă nu îi oferim lucrările de întreținere necesare, lemnul se poate degrada. Contractările și dilatările repetate pot afecta îmbinările. Expunerea la intemperii poate afecta straturile de protecție. Dacă lacul se degradează, lemnul se poate umezi, pierzând din calități sau chiar ajungând la putrezire.

 

Esențe de lemn pentru uși și ferestre

Primul mod în care putem reduce din opțiunile de esență de lemn când alegem tâmplăria pentru uși și ferestre este de a alege între lemn de esență tare sau de rășinoase. Lemnul de esență tare este mai dens, astfel mai greu și, de obicei, mai tare. Culorile pot varia și în nuanțe mai închise, dar pot oferi modele/tipare complexe. 

Tâmplăria cu lemn de rășinoase este mai puțin costisitoare și lemnul este mai puțin dens, mai ușor. Nuanțele de culoare sunt mai deschise în mod natural, dar folosind lacuri se pot obține și culori mai închise. Din punctul de vedere al mediului, producția de rășinoase este mai sustenabilă. Un alt avantaj pentru producția de tâmplărie din lemn de rășinoase este maleabilitatea acestuia și calitățile de izolare termică. 

 

Esența de lemn tare

Două provocări ale producției de uși sau de rame pentru ferestre din lemn de esență tare sunt dificultatea crescută a prelucrării și costurile mai mari ale materiei prime. Cea mai populară esență de lemn de esență tare în România este stejarul. Raportul calitate/preț pe care îl oferă este mai puțin avantajos decât alte esențe, chiar dacă unele sunt importate, cum ar fi cele din familia Meranti.

tamplarie din lemn stejar european

Deseori, criteriile cele mai importante pentru alegerea unui lemn de esență tare pentru tâmplărie sunt aspectul (culoare, nuanță, textură) și disponibilitatea. Pentru mai multe detalii despre primul criteriu, puteți căuta în această bază de date.

 

Uși și ferestre din lemn de rășinoase

Dintre tipurile de lemn de rășinoase menționăm pinul nordic, lemn stratificat sau laminat din rășinoase. Maleabilitatea acestor esențe de lemn le face potrivite pentru proiecte complexe, arcade sau design-uri personalizate. Totodată, pinul nordic, fie în forma masivă, fie în formă laminata sau stratificată, oferă durabilitate apropiata de cea a lemnului de esență tare. Datorită climei reci din nordul Europei, rata de creștere mai înceată are ca efect creșterea densitatății lemnului. Deși prețul pin-ului nordic este mai mare față de cel autohton, raportul calitate/preț este net superior. 

tamplarie din lemn pin nordic

Un dezavantaj al tâmplăriei din lemn de rășinoase este că se poate degrada mai repede decât cea din lemn de esență tare dacă nu îi sunt făcute lucrările de întreținere periodice. 

 

Solicitaţi-ne o ofertă pentru proiectul dumneavoastră

sau apelaţi-ne la numărul
  +40 722 383 098

Fabrica de tamplarie cruda

Rămâneți conectat la noutăți despre tâmplăria de calitate

Abonați-vă gratuit la newsletterul nostru pentru a primi știri din domeniul lemnului și informații periodice despre serviciile și ofertele noastre.

Vă mulțumim pentru abonare!